Tiroidektomi

Nedir?

Tiroidektomi, tiroid bezinizin tamamının veya bir kısmının cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Tiroidiniz, boynunuzun tabanında bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Kalp atış hızınızdan ne kadar hızlı kalori yaktığınıza kadar metabolizmanızın her yönünü kontrol eden hormonlar üretir.

Tiroidektomi, kanser, tiroidin kanserli olmayan büyümesi (guatr) ve aşırı aktif tiroid (hipertiroidizm) gibi tiroid bozukluklarını tedavi etmek için kullanılır.

Tiroidektomi sırasında tiroid bezinizin ne kadarının çıkarılacağı ameliyatın nedenine bağlıdır. Tiroidinizin yalnızca bir kısmının alınması gerekiyorsa (kısmi tiroidektomi), ameliyattan sonra tiroidiniz normal şekilde çalışabilir. Tiroidinizin tamamı çıkarılırsa (total tiroidektomi) günlük tiroid hormonu tedavisine ihtiyacınız vardır.

Neden Yapılır?

Guatr olan çoğu kişinin boyunda şişlik dışında hiçbir belirti veya semptomu yoktur. Çoğu durumda, guatr, yalnızca rutin bir tıbbi muayene veya başka bir durum için bir görüntüleme testi sırasında farkedilir.

Diğer belirti ve semptomlar, tiroid fonksiyonunun değişip değişmediğine, guatrın ne kadar hızlı büyüdüğüne ve nefes almayı engelleyip engellemediğine bağlıdır

Tiroid kanseri

Tiroidektominin en sık nedeni kanserdir. Tiroid kanseriniz varsa, tiroidinizin tamamını veya bir kısmını çıkarmak muhtemelen bir tedavi seçeneği olacaktır.

Tiroidin kanserli olmayan büyümesi (guatr)

Rahatsız olan veya nefes alma veya yutma güçlüğüne neden olan büyük bir guatrınız varsa veya bazı durumlarda guatr hipertiroidizme neden oluyorsa, tiroid bezinizin tamamını veya bir kısmını çıkarmak bir seçenektir.

Aşırı aktif tiroid (hipertiroidizm)

Hipertiroidizm, tiroid bezinizin tiroksin hormonunun çok fazla ürettiği bir durumdur. Antitiroid ilaçlarla ilgili sorunlarınız varsa ve radyoaktif iyot tedavisi istemiyorsanız tiroidektomi bir seçenek olabilir.

Belirsiz veya şüpheli tiroid nodülleri

Bazı tiroid nodülleri, iğne biyopsisinden bir numune test edildikten sonra kanserli veya kanserli olmayan olarak tanımlanamaz. Nodüllerin kanser olma riskinin yüksek olması durumunda tiroidektomi yapılabilir.

Guatr

Operasyonun Riskleri Var Mı?

Tiroid cerrahisi genel anestezi gerektirir. Tecrübeli cerrahlar tarafından yapıldığında genellikle komplikasyonsuz seyreder. Ancak yine de az da olsa bazı komplikasyonlar meydana gelebilir. Tiroidektomiden sonra oluşabilecek genel komplikasyonlar arasında kanama ve yara enfeksiyonları bulunur, ancak bunlar nadirdir. Tiroid cerrahisi ile ilgili bazı spesifik komplikasyonlar vardır:

Ses

Boynun her iki yanında birer tane olmak üzere iki adet sinir tiroid beziyle yakından ilişkilidir. Bu sinirler (Rekürren laringeal sinirler), sesi üreten ses tellerinin hareketi için uyarıyı sağlar. Sinirin zarar görmesi, zayıf ve boğuk bir sese neden olur. Çoğu zaman tam iyileşme sağlanabilse de, kalıcı bir yaralanma, kalıcı olarak zayıf bir sese neden olur. Kalıcı yaralanma riski yaklaşık %1’dir (yüzde bir).

Kan Kalsiyumu

Tiroid cerrahisi sırasında cerrah dört paratiroid bezini de tanımlamaya ve korumaya çalışır, ancak bezlerin travmatize olması veya yanlışlıkla çıkarılması geçici veya kalıcı işlev kaybına neden olabilir. Bu, kan kalsiyum seviyelerinde bir düşüşe neden olur. Düşük kalsiyumun belirtileri eller, ayaklar ve dudaklarda uyuşma ve iğne batmasıdır. Bu olursa, kalsiyum ve/veya D vitamini takviyesi almanız gerekecektir. Travmatize olan paratiroidler genellikle 6 hafta içinde işlevlerini geri kazanırlar. Paratiroid bezlerinin kalıcı olarak hasrlanması ömür boyu D vitamini ve kalsiyum desteği gerektirir. Düşük kalsiyum nedeniyle uzun süreli ilaç tedavisine ihtiyaç duyma riski sadece tiroid bezinin her iki yanından ameliyat olan hastalarda geçerlidir ve yaklaşık %5’tir (20’de 1).

Yara İzi

Boyundaki doğal kırışıklıklar üzerinden yapılan bir kesi ile tiroid ameliyatı yapılır. Yara genellikle sadece ince bir çizgi bırakarak iyi iyileşir. Kullanılan dikişler eriyebilir özellikte olduğu için alınmasına gerek yoktur. Yaranın daha iyi iyileşmesini sağlamak için doktorunuz size bazı kremler önerebilir.

Genellikle rutin bir fizik muayene sırasında guatr farkedilir. Bazen de başka bir durum için yapılan görüntülemelerde tesadüfen bulunur. Daha sonra tiroidin boyutu ölçülür, herhangi bir nodül varlığı araştırılır.Tiroidin aşırı aktif mi yoksa az aktif mi olabileceği değerlendirilir ve nedeni belirlenir.

Guatr tedavisi, guatrın boyutuna, belirtilerinize ve semptomlarınıza ve altta yatan nedene bağlıdır.

Tiroid bezinizin tamamını veya bir kısmını çıkarmak için ameliyata ihtiyacınız olabilir (tam veya kısmi tiroidektomi).

Ameliyat, aşağıdaki komplikasyonların varlığında guatr tedavisinde gerekli olabilir.

  • Nefes alma veya yutma zorluğu
  • Hipertiroidizme neden olan tiroid nodülleri
  • Tiroid kanseri