- Hisar Hospital Intercontinental
- (0216) 524 13 00
Hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid), tiroid bezi çok fazla hormon ürettiğinde ortaya çıkar. Hipertiroidizm vücudunuzun metabolizmasını hızlandırabilir, bu da kasıtsız kilo kaybına ve hızlı veya düzensiz kalp atışına neden olabilir.
Hipertiroidizm için çeşitli tedaviler mevcuttur. Tiroid hormonlarının üretimini yavaşlatmak için anti-tiroid ilaçları ve radyoaktif iyot kullanılır. Bazen hipertiroidizm
Hipertiroidizm aşağıda sayılanlar dahil olmak üzere çok çeşitli belirti ve semptomlara neden olabilir:
Normalde, tiroidiniz doğru miktarda hormon salgılar, ancak bazen çok fazla T4 üretir. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir:
Graves hastalığı. Graves hastalığı, bağışıklık sisteminiz tarafından üretilen antikorların tiroidinizi çok fazla T4 üretmesi için uyardığı bir otoimmün bozukluktur. Hipertiroidizmin en yaygın nedenidir.
Graves oftalmopatisi
Bazen, özellikle sigara içiyorsanız, Graves oftalmopatisi adı verilen nadir bir sorun gözlerinizi etkileyebilir. Bu bozukluk, gözlerinizin arkasındaki dokular ve kaslar şiştiğinde göz kürelerinizin normal koruyucu yörüngelerinin dışına çıkmasına neden olur.
Graves oftalmopatisinin belirti ve semptomları şunları içerir:
Hiperfonksiyone tiroid nodülleri (toksik adenom, toksik multinodüler guatr veya Plummer hastalığı).
Bu hipertiroidizm formu, tiroidinizin bir veya daha fazla adenomu çok fazla T4 ürettiğinde ortaya çıkar. Bir adenom, bezin geri kalanından kendisini duvarlarla kapatan ve tiroidin büyümesine neden olabilecek kanserli olmayan (iyi huylu) topaklar oluşturan bir bezin parçasıdır.
Tiroidit
Bazen tiroid beziniz, otoimmün bir durum veya bilinmeyen nedenlerle hamilelikten sonra iltihaplanabilir. Enflamasyon, bezde depolanan aşırı tiroid hormonunun kan dolaşımınıza sızmasına neden olabilir. Bazı tiroidit türleri ağrıya neden olabilirken diğerleri ağrısızdır.
Kalp sorunları
Hipertiroidizmin en ciddi komplikasyonlarından bazıları kalbi içerir. Bunlar arasında hızlı bir kalp atış hızı, inme riskinizi artıran atriyal fibrilasyon adı verilen bir kalp ritmi bozukluğu ve kalbinizin vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kan dolaşımı sağlayamadığı bir durum olan konjestif kalp yetmezliği yer alır.
Kırılgan kemikler
Tedavi edilmeyen hipertiroidizm ayrıca zayıf, kırılgan kemiklere (osteoporoz) yol açabilir. Kemiklerinizin gücü, kısmen içerdikleri kalsiyum ve diğer minerallerin miktarına bağlıdır. Çok fazla tiroid hormonu, vücudunuzun kalsiyumu kemiklerinize dahil etme kabiliyetin engeller.
Göz problemleri
Graves oftalmopatisi olan kişilerde şişkinlik, kırmızı veya şiş gözler, ışığa duyarlılık ve bulanıklık veya çift görme gibi göz sorunları gelişir. Tedavi edilmeyen ciddi göz problemleri görme kaybına neden olabilir.
Kırmızı, ödemli cilt
Nadir durumlarda, Graves hastalığı olan kişilerde Graves dermopatisi gelişir. Bu, cildi etkiler, genellikle kaval kemiği ve ayaklarda kızarıklığa ve şişmeye neden olur.
Tirotoksik Kriz
Hipertiroidizm ayrıca sizi tirotoksik kriz riskine sokar -semptomlarınızın aniden yoğunlaşması, ateşe, hızlı nabız ve hatta deliryuma yol açar.
Tıbbi Öykü ve Fizik Muayene.
Kan testleri
Tiroksin ve tiroid uyarıcı hormonu (TSH) ölçen kan testleri tanıyı doğrulayabilir. Yüksek tiroksin seviyeleri ve düşük veya var olmayan TSH miktarları aşırı aktif tiroidi gösterir. TSH miktarı önemlidir çünkü tiroid bezinize daha fazla tiroksin üretmesi için sinyal gönderen hormondur.
Bu testler özellikle hipertiroidizmin klasik semptomları olmayan yaşlı yetişkinler için gereklidir.
Multivitaminlerde de bulunabilen bir B vitamini takviyesi olan biotin kullanıyorsanız tiroid kan testleri yanlış sonuçlar verebilir. Biotin veya biotin içeren bir multivitamin kullanıyorsanız doktorunuza bildirin. Doğru bir test sağlamak için, kan alınmadan en az 12 saat önce biotin almayı bırakın.
Kan testleri hipertiroidizmi gösteriyorsa, tiroidinizin neden aşırı aktif olduğunu belirlemeye yardımcı olması için aşağıdaki testler istenebilir.
Radyoiyot Uptake Testi
Bu testte tiroid bezinizde ne kadar iyot birikeceğini görmek için küçük bir oral dozda radyoaktif iyot (radyoiyot) alırsınız. Dört, altı veya 24 saat sonra -ve bazen üç zaman periyodundan sonra- kontrol filmler çekilir.
Yüksek radyoiyodin alımı, tiroid bezinizin çok fazla tiroksin ürettiğini gösterir. En olası neden ya Graves hastalığı ya da hiperfonksiyone tiroid nodülleridir. Hipertiroidiniz varsa ve radyoiyot alımınız düşükse, bu bezde depolanan tiroksinin kan dolaşımına sızdığını gösterir, bu da tiroiditiniz olduğu anlamına gelebilir.
Tiroid Sinigrafisi
Bu test sırasında damara enjekte edilen radyoaktif bir izotop verilir. Daha sonra, özel bir kamera bir bilgisayar ekranında tiroid bezinizin bir görüntüsünü üretir. Bu test, iyotun tiroidinizde nasıl toplandığını gösterir.
Tiroid Ultrasonu
Ultrason, tiroid nodüllerini tespit etmede diğer testlerden daha iyi olabilir ve herhangi bir radyasyona maruz kalma yoktur.
Hipertiroidizm için çeşitli tedaviler mevcuttur. Sizin için en iyi yaklaşım yaşınıza, fiziksel durumunuza, hipertiroidizmin altında yatan nedene, kişisel tercihinize ve rahatsızlığınızın ciddiyetine bağlıdır. Olası tedaviler şunları içerir:
Radyoaktif İyot
Ağızdan alındığında radyoaktif iyot, tiroid beziniz tarafından emilir ve burada bezin küçülmesine neden olur. Semptomlar genellikle birkaç ay içinde azalır. Aşırı radyoaktif iyot, haftalar veya aylar içinde vücuttan kaybolur.
Anti-Tiroid İlaçları
Bu ilaçlar, tiroid bezinizin aşırı miktarda hormon üretmesini önleyerek hipertiroidizm semptomlarını kademeli olarak azaltır. Metimazol ve propilitiourasil içerirler. Semptomlar genellikle birkaç hafta ila aylar içinde düzelmeye başlar, ancak anti-tiroid ilaçlarla tedavi tipik olarak en az bir yıl ve genellikle daha uzun sürer.
Beta Blokerler
Bu ilaçlar genellikle yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılsa ve tiroid seviyelerini etkilemese de, titreme, hızlı kalp atışı ve çarpıntı gibi hipertiroidizm semptomlarını hafifletebilir.
Cerrahi (tiroidektomi)
İlaç tedavisinden sonar hastalığınız nüks ettiyse, tiroidde şüpheli nodülleriniz varsa, hamileyseniz veya antitiroid ilaçları tolere edemiyorsanız ve radyoaktif iyot tedavisi almak istemiyorsanız veya alamıyorsanız, tiroidektomi yapılabilir.