Tiroid Kanseri

Nedir?

Tiroid kanseri başlangıçta herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak büyüdükçe boynunuzda ağrı ve şişmeye neden olabilir.

Birkaç çeşit tiroid kanseri vardır. Bazıları çok yavaş büyür ve diğerleri çok agresif olabilir. Çoğu tiroid kanseri vakası tedavi ile iyileşebilir. Tiroid kanseri oranları günümüzde artmaktadır. Bunun sebebi yeni teknolojilerin gelişmesiyle geçmişte farkedilemeyen küçük tiroid kanserlerinin bulunabilmesi olabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Tiroid kanseri tipik olarak hastalığın erken döneminde herhangi bir belirti veya semptoma neden olmaz.

 Tiroid kanseri büyüdükçe şunlara neden olabilir:

  • Boynunuzdaki hissedilebilen bir yumru (nodül)
  • Artan ses kısıklığı da dahil olmak üzere sesinizdeki değişiklikler
  • Yutma güçlüğü
  • Boynunuz ve boğazınızdaki ağrı
  • Boynunuzdaki şişmiş lenf düğümleri

Tiroid Kanseri Türleri

Tiroid kanseri, tümörde bulunan hücre türlerine göre tiplere ayrılır. Tipiniz, kanserinizden alınan bir doku örneği mikroskop altında incelendiğinde belirlenir. Tedavinizin ve prognozunuzun belirlenmesinde tiroid kanserinin tipi göz önünde bulundurulur.

troid kanseri

Tiroid Kanseri Türleri Şunları İçerir:

Papiller tiroid kanseri:

Tiroid kanserinin en yaygın şekli olan papiller tiroid kanseri, tiroid hormonları üreten ve depolayan foliküler hücrelerden kaynaklanır. Papiller tiroid kanseri her yaşta ortaya çıkabilir, ancak çoğu zaman 30 ila 50 yaş arasındaki insanları etkiler.

Foliküler tiroid kanseri:

Foliküler tiroid kanseri de tiroidin foliküler hücrelerinden kaynaklanır. Genellikle 50 yaşından büyük insanları etkiler. Hurthle hücreli kanser, nadir görülen ve potansiyel olarak daha agresif bir foliküler tiroid kanseri türüdür.

Anaplastik tiroid kanseri:

Anaplastik tiroid kanseri, foliküler hücrelerde başlayan nadir görülen bir tiroid kanseri türüdür. Hızla büyür ve tedavisi çok zordur. Anaplastik tiroid kanseri tipik olarak 60 yaş ve üstü yetişkinlerde görülür.

Medüller tiroid kanseri:

Medüller tiroid kanseri, kalsitonin hormonu üreten C hücreleri adı verilen tiroid hücrelerinde başlar. Kandaki yüksek kalsitonin seviyeleri, medüller tiroid kanserini çok erken bir aşamada gösterebilir. Bazı genetik sendromlar medüller tiroid kanseri riskini artırır, ancak bu genetik bağlantı nadirdir.

Diğer nadir türler:

Tiroidde başlayan diğer çok nadir kanser türleri arasında tiroidin bağışıklık sistemi hücrelerinde başlayan tiroid lenfoması ve tiroidin bağ dokusu hücrelerinde başlayan tiroid sarkomu bulunur.

Teşhis

Fizik muayene:

Tiroid nodülleri veya boynunuzdaki lenf nodlarındaki büyüme gibi tiroidinizdeki fiziksel değişiklikleri hissetmek için boyun muayenesi yapılır.

Kan testleri:

Kan testleri, tiroid bezinin normal çalışıp çalışmadığını belirlemeye yardımcı olur.

Ultrason görüntüleme:

Ultrasonda tiroidinizin görünümü, bir tiroid nodülünün kanserli olup olmadığını veya kanserli olma riski olup olmadığını belirlemesine yardımcı olur.

İnce iğne aspirasyon biyopsisi:

Nodüllere genellikle kanser olmadığından emin olmak için biyopsi yapılır. İşlem sırasında nodül içine çok ince bir iğne sokulur ve bir hücre örneğini çıkarılır.

Diğer görüntüleme testleri:

Kanserin tiroidin ötesine yayılıp yayılmadığını belirlemek için bir veya daha fazla görüntüleme testi yapılabilir. Görüntüleme testleri, BT, MRI ve nükleer görüntüleme testlerini içerebilir.

Genetik test:

Medüller tiroid kanseri olan bazı kişilerde, diğer endokrin kanserleriyle ilişkili olabilecek genetik değişiklikler olabilir. Bu nedenle genetik test yaptırmanız gerekebilir.

Tedavi

Çoğu tiroid kanseri tedavi ile iyileşir.

Ameliyat

Tiroid kanseri olan çoğu insan tiroidin alınması için ameliyat olur. Hangi ameliyatı olacağınız tiroid kanserinin tipine, kanserin boyutuna, kanserin tiroid dışına yayılıp yayılmadığına ve tüm tiroid bezinin ultrason muayenesinin sonuçlarına bağlıdır.

Total tiroidektomi

Tiroid bezinin tamamının veya çoğunun çıkarılması.

Tiroid lobektomi

Tiroid bezinin bir kısmının çıkarılması. Lobektomi sırasında tiroidin yarısı çıkarılır. Tiroidin bir bölümünde yavaş büyüyen bir tiroid kanseri varsa ve tiroidin diğer bölgelerinde şüpheli nodüller yoksa önerilebilir.

Boyundaki lenf bezlerinin çıkarılması (lenf nodu diseksiyonu)

Tiroidektomi yapılırken gerekli görülürse boyundaki yakındaki lenf düğümlerini de çıkarılabilir.

Tiroid cerrahisi kanama ve enfeksiyon riski taşır. Ameliyat sırasında paratiroid bezlerinizde hasar meydana gelebilir ve bu da vücudunuzda düşük kalsiyum seviyelerine neden olabilir.

Ameliyattan sonra ses tellerinize bağlı sinirlerin normal şekilde çalışmaması riski de vardır, bu da ses teli felcine, ses kısıklığına, ses değişikliklerine veya nefes almada zorluğa neden olabilir.

Tiroid hormon tedavisi

Tiroidektomiden sonra ömür boyu tiroid hormonu ilacı levotiroksin almanız gerekir.

Bu ilacın iki faydası vardır: Tiroidinizin normalde üreteceği eksik hormonu sağlar ve hipofiz bezinizden tiroid uyarıcı hormon (TSH) üretimini bastırarak yüksek TSH seviyelerinin, kalan tiroid kanser hücrelerinin büyümesini engeller.

Radyoaktif İyot

Radyoaktif iyot tedavisi, radyoaktif olan bir iyot formunun büyük dozlarını kullanır.

Radyoaktif iyot tedavisi genellikle tiroidektomiden sonra kalan sağlıklı tiroid dokusunu ve ameliyat sırasında çıkarılmayan mikroskobik tiroid kanseri alanlarını

yok etmek için kullanılır. Radyoaktif iyot tedavisi, tedaviden sonra tekrarlayan veya vücudun diğer bölgelerine yayılan tiroid kanserini tedavi etmek için de kullanılabilir.

Radyoaktif iyot tedavisi, yuttuğunuz bir kapsül veya sıvı olarak alınır.