- Hisar Hospital Intercontinental
- (0216) 524 13 00
Mart 2, 2024
Meme biyopsisi, patolojik inceleme için bir meme dokusu örneğinin alınması işlemidir.
Memenizde bir kitle veya meme kanserinin diğer belirti ve semptomları gibi şüpheli bir bölge varsa meme biyopsisi önerilebilir. Ayrıca mamografi, ultrason veya diğer meme muayenelerindeki olağandışı bulguları araştırmak için de kullanılabilir.
Meme biyopsi, söz konusu bölgenin meme kanseri olup olmadığını göstermek için yapılır. Meme biyopsisinden alınan patoloji raporu, cerrahi veya başka bir tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını belirlemek için kullanılır.
Neden yapılır?
Aşağıdaki durumlarda meme biyopsisi önerebilir:
Mamografi, memenin röntgen görüntüsüdür. Meme kanseri taraması için veya başka bir görüntüleme testinde semptomları veya olağandışı bulguları araştırmak gibi tanı amaçlı kullanılabilir.
Bir mamografi sırasında, meme dokusunu yaymak için göğüsleriniz iki sert yüzey arasında sıkıştırılır. Ardından bir röntgen, bilgisayar ekranında görüntülenen ve kanser belirtileri açısından incelenen siyah beyaz görüntüleri yakalar.
Mamografi meme kanseri taramasında önemli bir rol oynar. Meme kanserini belirti ve semptomlara neden olmadan önce tespit edebilir.
Geleneksel bir mamografi, memenin iki boyutlu görüntülerini oluşturur. 3D mamografi (meme tomosentezi) adı verilen daha yeni bir mamografi türü, memenin üç boyutlu görüntülerini oluşturur.
Tarama mamografisi
Hiçbir belirti veya semptomu olmayan kişilerde kanserli olabilecek meme değişikliklerini tespit etmek için kullanılır. Amaç, kanseri küçükken tespit etmektir ve tedavi daha az invaziv olabilir.
Teşhis amaçlı mamografi
Yeni bir meme kitlesi, meme ağrısı, olağandışı bir cilt görünümü, meme ucu kalınlaşması veya meme başı akıntısı gibi şüpheli meme değişikliklerini araştırmak için tanısal bir mamografi kullanılır.
Mamografi sizi düşük doz radyasyona maruz bırakır. Bununla birlikte, doz çok düşüktür ve düzenli mamografinin faydaları, bu miktarda radyasyonun yol açtığı risklerden daha ağır basar.
Meme ultrasonu, memenin içinin bilgisayar resimlerini yapmak için ses dalgalarını ve yankılarını kullanır. Mamografide görülmesi daha zor olabilen sıvı dolu kistler gibi belirli meme değişikliklerini gösterebilir.
Ultrason tipik olarak meme kanseri için rutin bir tarama testi olarak kullanılmaz. Ancak kitle gibi bazı meme değişikliklerine (özellikle hissedilebilen ancak mamografide görülmeyenler) bakmak için yararlı olabilir. Ultrason, mamografide anormal bölgelerin görülmesini zorlaştırabilen yoğun meme dokusuna sahip kadınlarda özellikle yardımcı olabilir. Ayrıca mamografide görülen şüpheli bir bölgeye daha iyi bakmak için de kullanılabilir.
Memenin manyetik rezonans görüntülemesi (MRG) meme kanserini ve memedeki diğer anormallikleri tespit etmek için kullanılan bir testtir. Bir meme MRG, memenizin birden fazla görüntüsünü yakalar. Meme MRG görüntüleri, ayrıntılı resimler oluşturmak için bir bilgisayar kullanılarak birleştirilir.
Bazı kişilerde meme kanserini saptamak için bir tarama aracı olarak mamografi ile birlikte meme MRG’si de kullanılabilir. Bu, meme kanseri riski yüksek olan, ailesinde güçlü meme kanseri öyküsü olan veya kalıtsal meme kanseri gen değişiklikleri olan kadınları içerir.
Neden yapılır?
Meme kanserinin derecesini değerlendirmek için bir meme MRG’si kullanılır. Ayrıca, hastalık riskinin yüksek olduğu düşünülen kadınlarda meme kanseri taraması için de kullanılır.
Bir meme MRG’si, bir mamografinin yerini almak için değil, bir mamografi veya başka bir meme görüntüleme testi ile birlikte kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Hassas bir test olmasına rağmen, bir meme MRG’si, bir mamografinin tespit edeceği bazı meme kanserlerini yine de gözden kaçırabilir.
Pozitron Emisyon Tomografisinin (PET) vücut hücrelerinin çalıştıkları sırada görüntülerini alarak kanser alanlarını tespit edebilir. Önce şeker ve az miktarda radyoaktif maddeden oluşan bir madde enjekte edilir. Kanser hücreleri normal hücrelerden daha aktif olma eğilimindedir ve sonuç olarak radyoaktif şekeri daha fazla emerler. Ardından özel bir kamera, bilgisayar ekranındaki “vurgulanan” alanları almak için vücudu tarar. Bu, hücrelerin şüpheli şekilde aktif olduğu ve kanseri gösterebilecek alanların belirlenmesine yardımcı olur.
PET-BT taramaları, meme kanseri teşhisi konduktan sonra hastaları çeşitli şekillerde değerlendirmek için kullanılır.